Kalıp sektöründe Çin baskısı artıyor
Türk kalıp sektörünün karşılaştığı en büyük sorunlardan biri Çin ile rekabet edememek.

Türk kalıp sektörünün karşılaştığı en büyük sorunlardan biri Çin ile rekabet edememek.
Sektörde önemli yapısal sorunlardan biri olarak karşımıza çıkan Çin’in fiyat noktasında, Türkiye’den daha uyguna satış yapması sektörün rekabette geriye düşmesine neden oluyor. Özellikle makine ithalatının artması ve otomotiv sektöründe Çin etkisinin hissedilmesi kalıp sektöründe Çin baskısını daha da artırıyor. Bu konuda sektör temsilcileri yapısal sorunlara dair yeni aksiyonların alınması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, nitelikli teknik eleman eksikliğinin sektörü olumsuz etkileyen bir diğer önemli konu olduğuna dikkat çekiliyor.
Türk kalıp sektörü yıllık 2.7 milyar dolarlık bir ciroya ulaşırken yaklaşık 400 milyon dolarlıkta ihracat gerçekleştiriyor. İhracat birim değerinin 25 ile 100 dolar arası değişen sektörde 2030 yılına kadar toplam cironun 4.1 milyar dolara ulaşılması öngörülüyor. Kalıp sektörü teknolojik atılımıyla birlikte Avrupa ile ortak projeler geliştirebilecek duruma geldi. Otomotiv sanayinde yaşanan dönüşüm sektörün büyümesi ve gelişmesine önemli bir katkı sunuyor.
Öte yandan dünya otomotiv sektöründe yaşanan dönüşüm ve Çin’in buna öncülük etmesi Türk kalıp sektörünün rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Makine ithalatında Çin’in 1. Sırada olması kalıp sektöründe de Çin etkisinin görülmesine yol açıyor. Çinli firmaların otomotiv ve makine tarafındaki agresif büyümesine paralel ülkede gelişen kalıp sektörü Türkiye’deki kalıp üreticilerini olumsuz etkiliyor.
Sevgiyle kalın…
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sanayi Türk. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.