Steel Summit 2025: Mehmet Çakmur Kocaer’in yeşil çelik vizyonunu anlattı
Kocaer Çelik Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Mehmet Çakmur, “Çelik piyasasında küresel perspektif: mevcut durum ve gelecek eğilimler” başlıklı sunumunda üretim kapasitesi, yenilenebilir enerji yatırımları ve katma değerli ürün stratejilerini paylaştı.
800 bin ton kapasite, hedef 1 milyon tonluk “yeşil” çelikhane
Kocaer Çelik’in üç fabrikada yıllık 800 bin ton üretim gücüne ulaştığını belirten Çakmur, “Bu yılı 600 bin tonla kapatmayı öngörüyoruz. 4. profil haddehanemiz ve yaklaşık 1 milyon ton kapasiteli yeni çelikhane için teknik fizibiliteleri sürdürüyoruz; amacımız düşük emisyonlu, tamamen yeşil bir tesis kurmak” dedi.
Enerjide yüzde 100 yenilenebilirlik vizyonu
Hâlihazırda enerji ihtiyacının üçte birini güneşten karşılayan Kocaer, 2030’da tamamen yenilenebilir kaynaklara geçmeyi planlıyor. Çakmur, “120 MW’lık güneş santrali ve jeotermal yatırımıyla 2026 sonunda mevcut tüketimimizin tamamını, 2030’da ise tüm ihtiyaçlarımızı temiz enerjiden sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Altı kıtaya ihracat, dağıtım kanalları beşe çıkacak
Dünya genelinde 6 kıtaya ihracat yaptıklarını aktaran Çakmur, “Kocaer İngiltere ve Kocaer İrlanda’dan sonra 2030’a kadar toplam beş uluslararası dağıtım ağı kurmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Katma değerli ürün odaklı büyüme
“Türkiye artık ucuz ürün üreten bir ülke değil” diyen Çakmur, yüksek maliyet ortamında rekabet için katma değerli profil ve yapı çeliğine yönelmenin zorunlu olduğuna dikkat çekti.
Çin’in “indirekt” çelik ihracatına uyarı
Çakmur, çelik içeren otomobil, beyaz eşya ve makine parçalarının (indirekt çelik) Çin’den artan şekilde geldiğini hatırlatarak, “Sadece kütük değil, çelik içeren nihai ürün ithalatına da odaklanmalıyız” dedi.
Yeşil çelik için kamu desteği çağrısı
Avrupa’daki milyar dolarlık teşvik örneklerine değinen Çakmur, Türkiye’de yeşil çelik dönüşümünün hızlanması için devlet–özel sektör iş birliğinin şart olduğunu vurguladı: “Yeşil çelik bizim geleceğimiz; bu dönüşümü birlikte finanse etmeliyiz.”
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sanayi Türk. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.